Litevské zrazy
Suroviny
- 350 g Hovězí maso zadní
 - 250 g Vepřový bok
 - 200 g Cibule
 - 70 g Strouhanka
 - 600 g Brambory vařené
 - 150 g Sádlo škvařené
 - 250 ml Mléko polotučné
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Žemle tuková
 - 5 ks Vejce slepičí
 - 6 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1254 kcal
 - Sacharidy 63 g
 - Tuky 92 g
 - Sodík 1049 mg
 - Bílkoviny 43 g
 - Uhlovodany 45 g
 - Cholesterol 457.1 mg
 - Draslík 853 mg
 - Vláknina 9176.5 mg
 - Vitamín A 9176.5 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 26.1 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zadní hovězí maso a vykostěný vepřový bůček nakrájíme na kostky, do mléka namočíme nalámané žemle a nasekáme zelenou petrželku. Dále drobně nakrájíme cibuli a natvrdo uvaříme 3 vejce.
 - 
                                2
Maso dvakrát umeleme na strojku, osolíme, opepříme, přidáme vymačkané žemle, 1 vejce a 2 lžíce petrželky. Dobře promícháme, podle potřeby zahustíme strouhankou a odložíme.
 - 
                                3
Pak připravíme náplň. V kastrolku na másle osmažíme cibuli, vmícháme rozsekaná nebo nahrubo nastrouhaná vařená vejce s petrželkou, osolíme, opepříme, zahustíme strouhankou, směs dobře promícháme a odstavíme.
 - 
                                4
Z masové směsi utvoříme oválné placičky, potřeme je připravenou náplní, svineme do zrazů (závitků) a konce přimáčkneme. Zrazy obalíme ve 2 rozšlehaných vejcích, obalíme ve strouhance a v rozpáleném sádle upečeme na pekáči v troubě.
 - 
                                5
Hotové zrazy podáváme s vařenými bramborami sypanými zelenou petrželkou.