Švédská královská hovězí pečínka
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 200 g Slanina vepřová
 - 600 g Hovězí maso zadní
 - 1 kávová lžička Sardelová pasta
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 6 ks Nové koření celé
 - 4 ks Sardelové řezy
 - 2.5 dl Voda pitná
 - 3.5 dl Hovězí vývar základní
 - 1 polévková lžíce Melasa
 - 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 2 polévková lžíce Koňak
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 728 kcal
 - Sacharidy 9 g
 - Tuky 52 g
 - Sodík 2865 mg
 - Bílkoviny 54 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 174.3 mg
 - Draslík 521.3 mg
 - Vláknina 2828.3 mg
 - Vitamín A 2828.3 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.1 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 19.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Slaninu nakrájíme na hranolky. Do misky si nasypeme lžíci soli a lžíci čerstvě pomletého pepře a promícháme. Hranolky ze slaniny obalíme v soli s pepřem. Špalíček zadního hovězího masa omyjeme, osušíme a pomocí špikovací jehly maso prošpikujeme slaninou.
 - 
                                2
Poté maso ještě osolíme a opepříme. V pekáči na plotně si rozpálíme olej a maso z každé strany přibližně po 2-3 minutách orestujeme do zlatohněda. Poté přilijeme horkou vodu, přidáme cibuli, bobkový list, nové koření, plátky másla, celý barevný pepř, sardelové řezy a melasu.
 - 
                                3
Pekáč s masem přikryjeme poklicí a dáme do předem vyhřáté trouby na 180°C-200°C péct. Pečeme přibližně 1,5-2 hodiny doměkka. Během pečení maso poléváme výpekem a maso otáčíme. V případě potřeby dolijeme do výpeku 1,5 dl hovězího vývaru, výpek se nám nesmí vyvařit. Pekáč vyjmeme z trouby, přilijeme koňak a "vypálíme ho". (Dáváme si pozor, aby jsme byli v dostatečné vzdálenosti.)
 - 
                                4
Měkké maso vyjmeme a odložíme do předehřáté mísy, aby zůstalo teplé. K omastku přidáme za stálého míchání mouku, osmažíme ji dozlatova a za stálého míchání přilijeme znovu chladný hovězí vývar (2,5 dl). Stále mícháme a pomalu vaříme. Štávu dochutíme sardelovou pastou, necháme přejít varem a poté ji přecedíme do omáčníku.
 - 
                                5
Maso nakrájíme na úhledné plátky, dáme je na talíře a hned servírujeme. Šťávu podáváme zvlášť.