Jehněčí bujón s pečenými kuličkami
Suroviny
- 10 g Máslo čerstvé
 - 750 g Jehněčí krkovice
 - 200 g Kosti hovězí morkové
 - 60 g Petržel - nať
 - 60 g Celer - nať
 - 200 g Pórek
 - 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 g Květák
 - 2 kávová lžička Koriandr mletý
 - 1 kávová lžička Kmín římský
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Bobkový list
 - 3 ks Cibule
 - 4 ks Nové koření celé
 - 2 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 3 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 dl Víno bílé
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 0.5 polévková lžíce Libeček
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 797 kcal
 - Sacharidy 25 g
 - Tuky 63 g
 - Sodík 428 mg
 - Bílkoviny 29 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 149.6 mg
 - Draslík 823.8 mg
 - Vláknina 8060 mg
 - Vitamín A 8060 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 48.9 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do misky dáme 60 g hladké mouky, vajíčko, 10 g másla, 2 špetky soli, špetku bílého pepře a vymícháme husté těsto. To dáme do sáčku na zdobení dortů, na plechu jím vytvoříme malé kuličky. Vložíme je do předem vyhřáté trouby a upečeme je při 180°C do zlatova. Kuličky podle velikosti pečeme přibližně 5 - 8 minut.
 - 
                                2
Petrželovou a libečkovou nať omyjeme, drobně pokrájíme.
 - 
                                3
V hrnci přivedeme k varu jehněčí vývar. Přidáme do něj pokrájené bylinky, ochutíme mletým koriandrem, solí a kmínem. Vaříme 3 - 5 minut, sypeme do něj upečené kuličky a podáváme.
 - 
                                4
Jehněčí masový vývar:
 - 
                                5
Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Necháme vařit, když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3 - 5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné a omyté cibule, kterým necháme slupku, jen je překrojíme napůl. Do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Až se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou, necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
 - 
                                6
Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme. Během vaření přilijeme 2 dl bílého vína. Po hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30 - 45 minut. Až bude maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
 - 
                                7
Přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme podávat s nakrájenými plátky masa.