Francouzské jehněčí ragú
Suroviny
- 200 g Anglická slanina
 - 750 g Jehněčí kýta
 - 1 kávová lžička Tymián sušený
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Bobkový list
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 4 stroužek Česnek
 - 0.5 l Víno červené
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 801 kcal
 - Sacharidy 14 g
 - Tuky 139 g
 - Sodík 620 mg
 - Bílkoviny 42 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 157.8 mg
 - Draslík 930.6 mg
 - Vláknina 5252.5 mg
 - Vitamín A 5252.5 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.8 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mrkev oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek nakrájíme najemno. Slaninu rozkrájíme na kostičky.
 - 
                                2
Jehněčí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky.
 - 
                                3
Do vetší mísy nalijeme víno, přimícháme k němu olej, přidáme nakrájenou mrkev, polovinu cibule a česnek, okořeníme bobkovým listem, tymiánem a pepřem a osolíme. Vše důkladně smícháme, do marinády dáme kousky masa, promícháme, přikryjeme a necháme alespoň 2 hodiny v chladnu odležet.
 - 
                                4
Ve velké pánvi vyškvaříme kostičky slaniny, škvarky vyjmeme a na tuku osmažíme dozlatova druhou polovinu nakrájené cibule. Pak přidáme marinované maso a za stálého míchání prudce opečeme po všech stranách. Když pustí šťávu, zmírníme oheň, přilijeme část marinády a přikryté pomalu dusíme doměkka. Během dušení maso občas promícháme a podle pořeby přilijeme marinádu.
 - 
                                5
Nejvhodnější přílohou jsou vařené brambory, které posypeme škvarky ze slaniny.