Musaka
Suroviny
- 500 g Vepřové maso mleté
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 4 ks Brambory
 - 1 ks Cibule
 - 3 ks Lilek
 - 3 ks Rajčata
 - 2 ks Vaječný bílek slepičí
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 hrst Sýr Eidam cihla 40%
 - 1 špetka Pepř černý celý
 - 0.5 l Mléko polotučné
 - 2 dl Víno červené
 - 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 552 kcal
 - Sacharidy 23 g
 - Tuky 40 g
 - Sodík 215 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 211.8 mg
 - Draslík 941.9 mg
 - Vláknina 12812.7 mg
 - Vitamín A 12812.7 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 15.7 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Podélně na 1cm plátky nakrájíme neoloupané lilky, nasolíme a hodinu necháme vypotit.
 - 
                                2
Nastrouhanou cibuli spaříme s vodou, přidáme máslo a osmahneme. Přidáme maso, sůl, pepř a osmažíme.
 - 
                                3
Zalijeme vínem, povaříme a přidáme propasírovaná rajčata. Podlijeme a podusíme.
 - 
                                4
Po vychladnutí přidáme ušlehané bílky.
 - 
                                5
Na vymazaný pekáč dáme lilky a potřeme máslem, rozprostřeme vrstvu masové směsi, poklademe plátky brambor a potřeme máslem. Střídáme vrstvy a končíme lilkem, zalijeme bešamelem a 45 minut pečeme.
 - 
                                6
Bešamel připravíme tak, že rozpustíme máslo, přidáme mouku, osmahneme a přidáváme mléko, žloutky, povaříme a vmícháme sýr.