Fazolačka s uzeným bůčkem
Suroviny
- 200 g Vepřový bok uzený
 - 120 g Fazole
 - 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.7 l Voda pitná
 - 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.5 polévková lžíce Majoránka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 422 kcal
 - Sacharidy 25 g
 - Tuky 29 g
 - Sodík 903 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 92.3 mg
 - Draslík 246.9 mg
 - Vláknina 1507 mg
 - Vitamín A 1507 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.1 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Bílé malé fazole promyjeme a den dopředu je namočíme do 1/2 litru studené vody. Druhý den vodu slijeme, zalijeme je 1,2 litrem čisté vody, přidáme uzený bůček, bobkový list, celý pepř, očištěnou cibuli a vše vaříme přibližně 40 minut doměkka.
 - 
                                2
Maso vyjmeme a pokrájíme na kousky. Ve smetaně si rozkvedláme hladkou mouku a pomalu ji zamícháme do vařící polévky.
 - 
                                3
Dochutíme ji prolisovaným česnekem, solí, sladkou a pálivou paprikou a majoránkou. Polévku povaříme ještě 5 minut, podle chuti přimícháme ocet a podáváme.