Vepřová domácí paštika se sherry brandy
Suroviny
- 200 g Játra vepřová
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 200 g Slanina vepřová
 - 500 g Vepřový bok
 - 5 g Jalovec
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Sůl mořská
 - 4 ks Nové koření celé
 - 2 dl Víno červené
 - 1 dl Sherry brandy
 - 0.5 dl Borovička
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1216 kcal
 - Sacharidy 14 g
 - Tuky 107 g
 - Sodík 1188 mg
 - Bílkoviny 29 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 298.5 mg
 - Draslík 560.8 mg
 - Vláknina 1096.6 mg
 - Vitamín A 1096.6 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.9 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 35.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřový, omytý a osušený, prorostlý bůček a uzenou slaninu pokrájíme na kostky velikosti sousta. Dáme je do mísy, posypeme celým jalovcem, celým černým pepřem, novým kořením, přidáme snítku tymiánu (1 lžíce), 1 lžičku cukru, 1 lžičku soli a vše zalijeme červeným sladkým vínem a sherry brandy. Mísu zakryjeme a dáme do chladničky. Maso necháme marinovat 12 hodin.
 - 
                                2
Druhý den maso i s marinádou vložíme do zapékací mísy a pod poklicí v předehřáté troubě při 170°C pečeme přibližně 1.5 hodiny. Během pečení maso obracíme a poléváme výpekem. Upečené maso vyjmeme, výpek scedíme, zachytíme do sklenice a necháme vychladnout. Sádlo z vychladlého výpeku sebereme.
 - 
                                3
Omytá syrová játra a maso 2x pomeleme najemno na masovém strojku. Směs v misce vyšeháme s měkkým máslem, promícháme s mořskou solí, pepřem a borovičkou. Paštiku dáme do čistých, suchých zavařovacích sklenic a povrch paštiky uhladíme. Zalijeme roztopeným sádlem z výpeku, sklenice uzavřeme a zavaříme.