Jelita ze Šumavy
Suroviny
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 kávová lžička Saturejka
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 5 ks Nové koření celé
 - 4 ks Žemle tuková
 - 0.5 ks Vepřová hlava
 - 5 stroužek Česnek
 - 3 l Voda pitná
 - 0.5 l Mléko plnotučné
 - 0.5 l Vepřová krev
 - 1 kg Vepřová krkovička
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 1.5 polévková lžíce Majoránka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 465 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 229 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 120.3 mg
 - Draslík 105 mg
 - Vláknina 1990.4 mg
 - Vitamín A 1990.4 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.2 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 314.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dobře očistíme 1/2 vepřové hlavy, vepřovou krkovici, maso dáme
 - 
                                2
do většího hrnce, přilijeme přibližně 3 l vody, přidáme sůl, oloupanou cibuli, bobkový list, nové koření, celý černý pepř a vaříme přibližně 60–90 minut. Maso by nemělo být příliš měkké.
 - 
                                3
Mezitím si do mléka namočíme pokrájené housky. Uvařené maso vyjmeme a vychladlé obereme od kostí, pokrájíme na kousky a dáme do mísy. Přidáme namočenou housku, majoránku, mletý pepř, drcený kmín a saturejku. Promícháme, dochutíme solí a rozetřeným česnekem. Nakonec přimícháme vepřovou krev.
 - 
                                4
Směsí prejtu naplníme vepřová střívka, dobře je uzavřeme a v masovém vývaru je vaříme pomalu asi 15-20 minut. Uvařené vyjmeme, necháme okapat a odložíme do chladna.