Utopenci s kysaným zelím
Suroviny
- 400 g Zelí kysané
 - 250 ml Ocet kvasný lihový
 - 400 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 4 ks Cibule
 - 2 ks Bobkový list
 - 3 ks Nové koření celé
 - 3 ks Feferony
 - 6 ks Pepř černý celý
 - 10 ks Špekáčky
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1 polévková lžíce Paprika pálivá mletá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 598 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 57 g
 - Sodík 14 mg
 - Bílkoviny 2 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 304.9 mg
 - Vláknina 6248.9 mg
 - Vitamín A 6248.9 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 48.1 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Lák vaříme asi 10 minut, poté necháme zchladnout.
 - 
                                2
Špekáčky oloupeme, propícháme vidličkou a udělám do každého špekáčku po obvodu zářezy. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Zelí scedíme a překrájíme. Feferonky překrojíme.
 - 
                                3
Zářezy ve špekáčcích posypeme pepřem a paprikou. Do každého zářezu dáme plátek cibule.
 - 
                                4
Dno velké lahve od okurek poklademe trochou zelí, cibule a půlku feferonky, na ni narovnáme špekáčky a takto pokračujeme až k vrchu lahve. Poslední vrstvou bude zelí.
 - 
                                5
Utopence zalijeme lákem, povážeme celofánem a necháme alespoň týden odležet.