Havířova fazolová kyselica
Suroviny
- 300 g Zelí kysané
 - 500 g Vepřové koleno uzené
 - 500 g Fazole
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1.5 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 l Voda pitná
 - 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.5 polévková lžíce Majoránka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1018 kcal
 - Sacharidy 89 g
 - Tuky 49 g
 - Sodík 365 mg
 - Bílkoviny 50 g
 - Uhlovodany 9 g
 - Cholesterol 123.8 mg
 - Draslík 188.1 mg
 - Vláknina 4030.3 mg
 - Vitamín A 4030.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 30.2 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Velké máslové fazole promyjeme a den dopředu je namočíme do 0,5 l studené vody.
 - 
                                2
Druhý den uvaříme uzené maso s celou očištěnou cibulí, bobkovým listem a 1/2 lžičky soli v l,5 litru vody. Maso uvaříme doměkka, poté ho vyjmeme a do vývaru vložíme namočenou fazoli. Vaříme ji doměkka při mírné teplotě přibližně 60 minut. Potom k ní přidáme propláchnuté kysané zelí a vaříme společně 15 minut.
 - 
                                3
Ke konci vaření do polévky přimícháme smetanu, ve které jsme rozmíchali mouku. Za stálého míchání polévku dochutíme majoránkou a podle chuti solí a cukrem. Ještě ji povaříme přibližně 5-10 minut.
 - 
                                4
Maso pokrájíme na kostky velikosti sousta, rozdělíme ho do talířů, zalijeme fazolovou polévkou a podáváme.