Gratinovaná zelenina s vepřovými plátky
Suroviny
- 400 g Vepřová kýta
 - 500 g Brambory
 - 250 g Mrkev kořen
 - 300 g Žampiony čerstvé
 - 300 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 100 g Sýr Ementál (Primátor)
 - 20 g Petržel - nať
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 dl Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 925 kcal
 - Sacharidy 28 g
 - Tuky 73 g
 - Sodík 310 mg
 - Bílkoviny 40 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 386 mg
 - Draslík 1200.7 mg
 - Vláknina 12117 mg
 - Vitamín A 12117 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 26.4 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 35.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřové maso nakrájíme na tenké plátky, které po obou stranách opečeme v pánvi na rozehřátém másle. Potom podlijeme vodou, přiklopíme poklici a povaříme 10 minut. Vybereme z vody, osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem.
 - 
                                2
Oloupané brambory spolu s omytou a očištěnou mrkví nakrájíme na tenké plátky. Důkladně očištěné, opláchnuté žampióny nakrájíme na širší pásky.
 - 
                                3
Do misky rozklepneme vejce, přilijeme smetanu, přidáme sůl, pepř. Vše dobře promícháme, vmícháme půlku jemně nastrouhaného sýra a promícháme.
 - 
                                4
Pečicí formu dobře vymažeme máslem, na dno jako šindele naskládáme brambory, na ně plátky masa a potom mrkev. Nakonec žampiony. Vše zalijeme vaječnou směsí a ihned vložíme do předehřáté trouby.
 - 
                                5
Pečeme při 200 °C pod alobalem 30 minut. Potom posypeme zbylým nastrouhaným sýrem a nasekanou petrželovou natí. Opět zabalíme do alobalu a vrátíme zpátky na 30 minut do trouby dopéct.
 - 
                                6
Po vytažení z trouby nakrájíme na úhledné porce. Pokládáme je na jednotlivé talíře a podáváme.