Boloňské lasagne
Suroviny
- 75 g Máslo čerstvé
 - 130 g Slanina vepřová
 - 50 g Sýr Parmezán
 - 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 250 g Vepřové maso mleté
 - 250 g Hovězí maso mleté
 - 50 g Mouka pšeničná hladká
 - 900 ml Mléko plnotučné
 - 15 ml Olej olivový
 - 800 ml Hovězí vývar základní
 - 100 ml Smetana čerstvá ke šlehání
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Celer řapíkatý
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 12 plátek Lasagne
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 992 kcal
 - Sacharidy 42 g
 - Tuky 70 g
 - Sodík 1433 mg
 - Bílkoviny 49 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 159.4 mg
 - Draslík 1065.2 mg
 - Vláknina 9989.8 mg
 - Vitamín A 9989.8 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22.9 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1421.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Příprava boloňské masové omáčky: Všechnu zeleninu pokrájíme nadrobno. V hluboké pánvi zahřejeme olej spolu s 25 g másla. Když začne máslo pěnit, vložíme zeleninu s nakrájenou slaninou. Často mícháme a smažíme při střední teplotě 10 minut, až je zelenina měkká.
 - 
                                2
Přimícháme mleté vepřové a hovězí maso, snížíme teplotu a smažíme 10 minut. Často mícháme a maso od sebe oddělujeme vařečkou. Dle chuti osolíme a opepříme. Znovu promícháme. Smažíme dalších 5 minut, až se směs mírně zredukuje.
 - 
                                3
Vmícháme nakrájená rajčata a 250 ml hovězího vývaru. Uvedeme k bodu varu. Pánev částečně zakryjeme poklicí a dusíme na mírném ohni 2 hodiny. Občas zamícháme a postupně přiléváme 350 ml hovězího vývaru, který se pomalu vyvařuje.
 - 
                                4
Ke směsi přilijeme smetanu a za stálého míchání dusíme bez poklice dalších 30 minut. Omáčku ochutnáme a dle potřeby dokořeníme.
 - 
                                5
Troubu zahřejeme na 190 °C. Do horké omáčky přimícháme 200 ml hovězího vývaru, aby byla omáčka řídká.
 - 
                                6
Připravíme si bílou omáčku. V hluboké pánvi zahřejeme 50 g másla, přisypeme mouku a za stálého míchání smažíme 2 minuty. Postupně přiléváme horké mléko. Po každém přilití dobře zamícháme šlehací metlou. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Dle chuti osolíme a opepříme, znovu promícháme a odstavíme.
 - 
                                7
Do zapékací nádoby nalijeme 1/3 boloňské masové omáčky.
 - 
                                8
Boloňskou omáčku zalijeme 1/4 bílé omáčky, přikryjeme 4 plátky lasagní. Vrstvy 2x opakujeme, nakonec zakryjeme vrstvou lasagní. Vše polijeme zbývající bílou omáčkou a posypeme nastrouhaným parmezánem.
 - 
                                9
Pečeme v předehřáté troubě 45 minut, až se těstoviny zdají být měkké, propíchneme-li je dřevěnou špejlí. Před podáváním necháme 10 minut odstát.