Jáhlové pirohy s masem
Suroviny
- 500 g Jáhly - loupané proso
 - 120 g Máslo čerstvé
 - 400 g Zelí kysané
 - 50 g Mouka polohrubá
 - 30 g Droždí
 - 500 g Vepřové maso mleté
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 1 ks Cibule
 - 5 ks Vejce slepičí
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 l Mléko plnotučné
 - 0.5 l Voda pitná
 - 6 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 972 kcal
 - Sacharidy 82 g
 - Tuky 55 g
 - Sodík 502 mg
 - Bílkoviny 38 g
 - Uhlovodany 74 g
 - Cholesterol 305.1 mg
 - Draslík 770.6 mg
 - Vláknina 18431.8 mg
 - Vitamín A 18431.8 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 27.4 mg
 - Vitamín E 3.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1060 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jáhly spaříme 2x vařící vodou, dáme je do hrnce, zalijeme je 1 litrem mléka a pomalu je uvaříme na kaši. Vaříme je přibližně 35–45 minut. Propasírujeme hotovou kaši do mísy a necháme vychladnout.
 - 
                                2
Do kaše přidáme 5 žloutků, rozpuštěné vlahé máslo, kvasnice rozpuštěné v 0,5 dl vody. Přidáme mouku a zlehka zamícháme tuhý sníh z vyšlehaných bílků. Těsto propracujeme (jako na koláče), mělo by být vláčné, polotuhé. Těsto zakryjeme a necháme v teple vykynout.
 - 
                                3
Připravíme si nádivku. Očištěnou cibuli drobně pokrájíme a v rendlíku na rozpáleném oleji (asi 3 lžíce) ji zpěníme dozlatova. Přidáme mleté maso, podle chuti až 1,5 lžičky soli, rozetřený česnek, pepř, majoránku, promícháme a dusíme přibližně 10–15 minut. Pak maso necháme vychladnout.
 - 
                                4
Z vykynutého těsta na pomoučeném vále vyválíme placku a větší formičkou o průměru asi 10 cm vykrojíme pirohy. Na střed dáme lžíci masové nádivky, přehneme a okraje stlačíme.
 - 
                                5
Pirohy poklademe na olejem (2 lžíce) vymaštěný plech a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme do zlatohněda přibližně 20–30 minut při 220 °C.
 - 
                                6
Podáváme horké s kysaným zelím.