Rozmarýnové rizoto s pikantním mletým masem
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 600 g Hovězí vývar základní
 - 300 g Rýže Arborio
 - 20 g Sýr Gran Moravia
 - 100 g slanina farmářská před smaž.
 - 500 ml Vepřové maso mleté
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Chilli con carne
 - 1 ks Cibule
 - 2 špetka Pepř cayenský
 - 4 polévková lžíce Hrášek mražený
 - 1 polévková lžíce Skořice celá
 - 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
 - 4 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
 - 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 960 kcal
 - Sacharidy 68 g
 - Tuky 60 g
 - Sodík 674 mg
 - Bílkoviny 36 g
 - Uhlovodany 66 g
 - Cholesterol 120 mg
 - Draslík 555.4 mg
 - Vláknina 7724.9 mg
 - Vitamín A 7724.9 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.6 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 29.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hluboké pánvi si na rozpáleném másle a oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli s větvičkou rozmarýnu. Po chvíli rozmarýn dáme pryč, přidáme k cibuli na kostičky pokrájenou slaninu, promícháme a smažíme do doby, až začne slanina zlátnout. Pak přimícháme mleté vepřové maso, ochutíme ho solí, chilli, pepřem a vše smažíme pod poklicí asi 10 minut doměkka.
 - 
                                2
Mezitím si postavíme hrnec s hovězím vývarem na druhou plotýnku. Jakmile se začne vývar vařit, přidáme do něj promytou rýži, skořici, snížíme teplotu a pomalu rýži uvaříme al dente. Vaříme ji přibližně 10-12 minut (podle druhu a návodu). Během vaření rýži nemícháme.
 - 
                                3
Z uvařené rýže vyjmeme skořici, rýži dáme do pánve s mletým masem a vše zlehka promícháme.
 - 
                                4
Velkou naběračkou rizoto dáme na talíře tak, že utvoříme kopečky. Každý kopeček posypeme nastrouhaným sýrem, ozdobíme malou snítkou rozmarýnu a hned servírujeme.