Quiche s pórkem a slaninou
Suroviny
- 150 g Anglická slanina
 - 125 g Máslo čerstvé
 - 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 150 g Pórek
 - 125 ml Mléko plnotučné
 - 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 25 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 954 kcal
 - Sacharidy 55 g
 - Tuky 72 g
 - Sodík 721 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 380.2 mg
 - Draslík 224.2 mg
 - Vláknina 5327.3 mg
 - Vitamín A 5327.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.5 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 231.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z hladké mouky, másla, vejce, vody a špetky soli vypracujeme hladké těsto, které necháme 2 hodiny odležet v chladu.
 - 
                                2
Potom těsto rozválíme a vložíme do kulaté koláčové formy. Dno těsta propícháme vidličkou, přikryjeme alobalem a nasypeme na něj suché fazole či jinou luštěninu jako zátěž. Pečeme cca 10–15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Korpus necháme vychladnout.
 - 
                                3
Po vychladnutí můžeme korpus plnit. Omytý pórek nakrájíme, krátce povaříme v osolené vodě a necháme okapat. Slaninu nakrájíme na kostičky, opražíme na pánvi a přidáme k pórku. Promícháme, naneseme na předpečený korpus a zalijeme zálivkou umíchanou ze smetany, mléka a vajec, kterou jsme jen mírně osolili a opepřili. (Před zapékáním můžeme koláč ještě posypat strouhaným sýrem typu gruyer, čedar či camembert - není to však nutné.) Quiche pečeme dalších asi 25 minut.