Špagety s citronovo-smetanovou omáčkou
Suroviny
- 150 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 100 g Šunka uzená
 - 400 g Špagety
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Pórek
 - 0.5 hrst Petržel - nať
 - 2 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 0.125 l Vývar telecí
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 690 kcal
 - Sacharidy 93 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 194 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 47.3 mg
 - Draslík 211.1 mg
 - Vláknina 5739 mg
 - Vitamín A 5739 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 31.9 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Těstoviny uvaříme v osolené vodě dle návodu na obalu.
 - 
                                2
Citron důkladně omyjeme v horké vodě, osušíme, odřízneme tenkou vrstvu kůry a najemno nastrouháme. Z jedné poloviny vymačkáme šťávu. Oloupaný česnek a opláchnutou petrželku najemno nasekáme. Pórek očistíme a nakrájíme na nudličky. Ze šunky odstraníme tučné okraje a pokrájíme ji na kostičky.
 - 
                                3
Rozpálíme olej s máslem a orestujeme na něm krátce, cca 1–2 min, česnek, petrželku a pórek. Přidáme šunku, citronovou šťávu a krátce podusíme. Poté zalijeme vývarem, smetanou a povaříme 3–5 min do zhoustnutí. Dochutíme solí, pepřem, muškátem a citronovou šťávou.
 - 
                                4
Těstoviny slijeme, necháme krátce okapat, promícháme s omáčkou, rozdělíme na talíře a ihned podáváme.