Jitrnice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1712 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 111 g
 - Sodík 1310 mg
 - Bílkoviny 131 g
 - Uhlovodany 2 g
 - Cholesterol 501.1 mg
 - Draslík 547.2 mg
 - Vláknina 6522.7 mg
 - Vitamín A 6522.7 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13.5 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné maso dáme vařit do vody. Uvařené maso obereme z kostí a umeleme. Do trochy vývaru namočíme nakrájené rohlíky (vymačkáme) a pomeleme s masem. Vmícháme sůl, utřený česnek a všechno koření. Na závěr umeleme játra a vše dobře zamícháme. Aby byla hmota kompaktní a dobře kašovitá, přimícháme trochu vody z masového vývaru. Hmotu plníme do střev, zašpejlujeme, vkládáme do horkého vývaru, v němž jsme vařili maso a při teplotě 85 °C – 90 °C zahříváme, až jitrnice vyplavou. Poté necháme ještě asi 5 minut v polévce.
 - 
                                2
Na závěr jitrnice opláchneme studenou vodou, rozprostřeme v jedné vrstvě a nechám v chladu.