Medová grilovaná žebírka s pivní marinádou
Suroviny
- 200 g Med včelí
 - 600 g Chléb slunečnicový
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Chilli paprička
 - 5 ks Paprika červená
 - 4 stroužek Česnek
 - 4 stroužek Česnek
 - 0.5 l Bujón hovězí
 - 5 dl Pivo tmavé 12% 4,0% obj.
 - 1 dl Víno červené
 - 1 dl Olej slunečnicový
 - 1.9 kg Vepřová žebra
 - 1 polévková lžíce Cukr třtinový
 - 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
 - 4 polévková lžíce Koření grilovací
 - 2 polévková lžíce Olej chilli
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 - 3 polévková lžíce Sójová omáčka Kikkoman
 - 2 polévková lžíce Sójová omáčka Kikkoman
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1974 kcal
 - Sacharidy 116 g
 - Tuky 120 g
 - Sodík 25150 mg
 - Bílkoviny 93 g
 - Uhlovodany 109 g
 - Cholesterol 311.8 mg
 - Draslík 1537.3 mg
 - Vláknina 21565.2 mg
 - Vitamín A 21565.2 mg
 - Vitamín B6 2.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 96 mg
 - Vitamín E 9.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve si připravíme pivní marinádu. Do hrnce nalijeme silný hovězí bujón, černé pivo, 4 lžíce grilovacího koření, 4 prolisované stroužky česneku, lžíci třtinového cukru, 3 polévkové lžíce sójové omáčky, 2 lžičky soli a 1 lžičku čerstvě pomletého pepře. Vše promícháme a povaříme asi 3 minuty. Poté marinádu dáme vychladit.
 - 
                                2
Omyjeme a osušíme vepřová žebírka, která vložíme do marinády na 24 hodin.
 - 
                                3
Po 24 hodinách žebírka v marinádě uvaříme doměkka (vaříme je přibližně hodinu). V misce si smícháme slunečnicový, chilli olej a sladkou papriku.
 - 
                                4
Gril rozpálíme na 160°C-200°C a žebírka za častého potírání zbylým ochuceným olejem potíráme a grilujeme do zlatočervena.
 - 
                                5
4-5 červených paprik omyjeme a osušíme. V grilu je opečeme téměř dohněda, poté je sloupneme, rozkrojíme, zbavíme jadřinců a pokrájené dáme do mixéru. Přidáme k nim tekutý med, 1 dl červeného vína, po 2 lžicích rajský protlak se sójovou omáčkou, prolisovaný česnek, chilli papričku, kterou jsme omyli a zbavili semínek. Podle chuti přidáme sůl a cukr. Vše rozmixujeme dohladka, poté omáčku nalijeme do rendlíku a povaříme 2 minuty.
 - 
                                6
Ke grilovaným žebírkům podáváme medovou omáčku a chléb.