Bujon se srnčím filé
Suroviny
- 200 g Srnčí maso
 - 200 g Celer bulvový
 - 600 g Jelení maso
 - 500 g Kosti srnčí
 - 200 g Petržel kořen
 - 40 g Petržel - nať
 - 30 g Zázvor celý
 - 40 g Celer - nať
 - 200 g Mrkev kořen
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 9 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 4 ks Koření Steak 7 pepřů
 - 3 ks Cibule
 - 2 ks Hřebíček
 - 5 ks Jalovec
 - 2 ks Jalovec
 - 8 ks Nakládaný zelený pepř
 - 1 špetka Sůl
 - 4 stroužek Česnek
 - 0.5 l Víno červené
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1.5 polévková lžíce Pažitka
 - 0.27 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 671 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 11 g
 - Sodík 771 mg
 - Bílkoviny 60 g
 - Uhlovodany 54 g
 - Cholesterol 163.3 mg
 - Draslík 1505.9 mg
 - Vláknina 31992.3 mg
 - Vitamín A 31992.3 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 97.5 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupaný česnek propasírujeme. 2 plátky (200g) srnčího filé omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme, potřeme česnekem a pokrájíme na tenké nudličky.
 - 
                                2
Jalovec s novým kořením s pepřem roztlučeme v hmoždíři, vložíme do zvěřinového bujonu a vaříme 15 minut, pak bujon přecedíme a dáme ho znovu vařit. Když přijde k varu, přidáme do něj nudličky srnčího masa, snížíme teplotu a vaříme 15 minut. Podle potřeby dochutíme bujon solí.
 - 
                                3
Omytou pažitku pokrájíme nadrobno a každou porci bujonu s masem posypeme a podáváme.
 - 
                                4
Zvěřinový bujon [28678]:
 - 
                                5
Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
 - 
                                6
Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
 - 
                                7
V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
 - 
                                8
Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
 - 
                                9
Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.