Závitky z jelení kýty
Suroviny
- 50 g Houby sušené
 - 150 g Maso mleté - mix
 - 800 g Jelení kýta
 - 150 g Kroupy ječné
 - 500 ml Voda pitná
 - 200 ml Voda pitná
 - 500 ml Hovězí vývar základní
 - 80 ml Olej rostlinný
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.25 kávová lžička Kmín drcený
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 880 kcal
 - Sacharidy 39 g
 - Tuky 45 g
 - Sodík 1411 mg
 - Bílkoviny 77 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 229.3 mg
 - Draslík 1329 mg
 - Vláknina 11183.8 mg
 - Vitamín A 11183.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.5 mg
 - Vitamín E 2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kroupy uvaříme doměkka a scedíme, sušené houby uvaříme, scedíme a překrájíme, česnek prolisujeme, cibuli nakrájíme nadrobno.
 - 
                                2
V míse řádně smícháme mleté maso, kroupy, česnek, houby, rozšlehané vejce, osolíme a opepříme.
 - 
                                3
Kýtu nakrájíme na plátky a naklepeme.
 - 
                                4
Na každý plátek navrstvíme masovou směs, zavineme a převážeme nití.
 - 
                                5
V kastrole na oleji zpěníme cibuli, přidáme závitky a ze všech stran osmažíme. Poté maso podlijeme vývarem, přidáme celý pepř, kmín a pod poklicí dusíme, až je maso měkké.
 - 
                                6
Závitky vyjmeme, zbavíme nití a držíme na teple.
 - 
                                7
Do šťávy zašleháme jíšku, kterou jsme připravili z másla a mouky. Omáčku povaříme alespoň čtvrt hodiny a poté přecedíme.
 - 
                                8
Závitky podáváme přelité omáčkou.