Divoká husa se slaninou
Suroviny
- 200 g Slanina vepřová
 - 2 kávová lžička Kmín celý
 - 3 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 dl Voda pitná
 - 1 kg Husa divoká
 - 2 polévková lžíce Celer - nať
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 3 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 1 polévková lžíce Libeček
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 937 kcal
 - Sacharidy 12 g
 - Tuky 147 g
 - Sodík 915 mg
 - Bílkoviny 80 g
 - Uhlovodany 9 g
 - Cholesterol 54.7 mg
 - Draslík 302 mg
 - Vláknina 5797.2 mg
 - Vitamín A 5797.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.4 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Uzenou, dobře prosolenou slaninu si nakrájíme na hranolky. Dobře oškubanou a očištěnou divokou husu vykucháme. (Chmýří musíme opálit.) Husu dobře omyjeme, osušíme a celou prošpikujeme slaninou. Osolíme ji zevnitř i zvenku a posypeme kmínem.
 - 
                                2
Očištěnou cibuli a mrkev pokrájíme na plátky. Omyté snítky petrželové a celerové natě a libečku omyjeme a svážeme.V hlubokém pekáči si rozpálíme sádlo s máslem, na něm zpěníme cibuli. Jakmile se cibule začne smažit a mít zlatavou barvu, přidáme mrkev, svazek bylinek, promícháme, na směs položíme husu, pekáč zakryjeme poklicí a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme pod poklicí přibližně 1.5 hodiny. Během té doby husu poléváme vlastním výpekem a obracíme ji, asi v polovině pečení dolijeme vodu.
 - 
                                3
Měkkou upečenou husu rozporcujeme, bylinky vyjmeme, porce polijeme výpekem a servírujeme.