Srnčí kýta na víně s rajčaty
Suroviny
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 50 g Slanina vepřová
 - 700 g Srnčí kýta
 - 100 g Sádlo škvařené
 - 50 g Brusinky
 - 100 g Kečup ostrý
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Divoké koření celé
 - 0.5 kávová lžička Chilli omáčka
 - 3 ks Cibule
 - 2 ks Citrony
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2.5 dl Víno červené
 - 2 dl Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 490 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 272 mg
 - Bílkoviny 38 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 21.8 mg
 - Draslík 196.2 mg
 - Vláknina 5178.3 mg
 - Vitamín A 5178.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 29.4 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kýtu vykostíme, odblaníme, omyjeme, prošpikujeme slaninou a dobře potřeme solí. V hrnci rozpálíme sádlo, přidáme na tenká kolečka nakrájenou cibuli, přisypeme cukr a cibuli osmahneme do hnědého základu. Přilijeme ocet, přidáme 1 citron, nakrájený na tenké plátky a divoké koření. Ho hrnce vložíme připravenou kýtu, kterou zprudka opečeme ze všech stran. Následovně zalijeme teplou vodou, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni dusíme doměkka. Po dobu dušení podle potřeby podlijeme vodu. Měkké maso vyndáme z hrnce, necháme vychladnout a nakrájíme na plátky.
 - 
                                2
Horkou šťávu rozmixujeme a přivedeme k varu. Přisypeme mouku a stálým mícháním osmažíme. Přidáme kečup, brusinky, chilli omáčku a pepř. Nakonec vlijeme víno, chvilku povaříme a omáčku stáhneme ze sporáku.
 - 
                                3
Porce masa pokládáme na jednotlivé talíře. Přelijeme je teplou omáčkou, ozdobíme 1 plátkem citronu a s vhodnou přílohou podáváme.