Bažant se zelím
Suroviny
- 1200 g Bažant obecný
 - 600 g Brambory vařené
 - 80 g Cibule
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 480 g Zelí červené - sterilizované
 - 12 g Sůl
 - 4 g Cukr krupice
 - 1 g Bobkový list
 - 200 g Vepřový bok uzený
 - 2 g Nové koření celé
 - 1 g Tymián sušený
 - 3 g Jalovec
 - 2 g Pepř černý celý
 - 150 ml Víno červené
 - 20 ml Ocet vinný červený
 - 30 ml Olej slunečnicový
 - 1 dl Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 662 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 35 g
 - Sodík 1754 mg
 - Bílkoviny 53 g
 - Uhlovodany 29 g
 - Cholesterol 165.7 mg
 - Draslík 1209.9 mg
 - Vláknina 9145 mg
 - Vitamín A 9145 mg
 - Vitamín B6 1.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 28 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vykuchaného a očištěného bažanta naporcujeme, potřeme rozpuštěným máslem a osolíme. Uzený bok bez kosti nakrájíme na malé kostičky, nasypeme do pekáčku, přiložíme porce bažanta, okořeníme celým pepřem, novým kořením, jalovcem, tymiánem, bobkovým listem, podlijeme troškou vody a dáme do trouby péct. Mezitím připravíme zelí. Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji, přidáme scezené červené zelí ze sklenice, přilijeme červené víno, osolíme, podle chuti okyselíme octem a dosladíme cukrem. Dusíme asi 20 minut.
 - 
                                2
Upečené porce bažanta upravíme na talíře, doplníme dušeným zelím a podáváme s vařeným bramborem.