Kořeněný zvěřinový vývar s masem
Suroviny
- 40 g Celer - nať
 - 200 g Celer bulvový
 - 200 g Mrkev kořen
 - 40 g Petržel - nať
 - 30 g Zázvor celý
 - 800 g Kančí kýta
 - 200 g Petržel kořen
 - 600 g Jelení maso
 - 500 g Kosti srnčí
 - 1 kávová lžička Celer - nať
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 9 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 2 ks Cibule
 - 3 ks Cibule
 - 2 ks Jalovec
 - 2 ks Hřebíček
 - 0.5 l Víno červené
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Sherry brandy
 - 2 polévková lžíce Koření pěti vůní
 - 3 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 867 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 141 g
 - Sodík 758 mg
 - Bílkoviny 84 g
 - Uhlovodany 41 g
 - Cholesterol 133.5 mg
 - Draslík 1385.3 mg
 - Vláknina 31532.6 mg
 - Vitamín A 31532.6 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 98.9 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kančí kýtu omyjeme, osušíme, pokrájíme na tenké plátky. V hrnečku si smícháme sójovou omáčku s čínským kořením pěti vůní a se Sherry brandy. Touto promíchanou směsí plátky potřeme, odložíme do mísy a necháme marinovat 2-3 hodiny.
 - 
                                2
Oloupanou cibuli drobně pokrájíme.
 - 
                                3
V hrnci si rozpálíme olej s máslem, cibuli zpěníme, dáme na ni plátky masa, které opečeme dozlatova z každé strany, pak přilijeme 1 litr čistého zvěřinového bujonu, promícháme, dochutíme solí a pomalu vaříme minimálně 30 minut.
 - 
                                4
Omyjeme si petrželovou a celerovou nať. Petrželku a celerové lístky drobně pokrájíme a zamícháme do vývaru těsně před podáváním. Zvěřinový bujon [28678]:
 - 
                                5
Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
 - 
                                6
Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
 - 
                                7
V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
 - 
                                8
Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
 - 
                                9
Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.