Jelení guláš
Suroviny
- 100 g Slanina vepřová
 - 600 g Jelení maso
 - 1 kávová lžička Kapary sterilované
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Cibule
 - 0.5 ks Citrony
 - 1 ks Olej stolní
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Majoránka
 - 1 špetka Tymián sušený
 - 0.25 l Smetana 12% (konzumní)
 - 0.125 l Víno bílé
 - 1 šálek Vývar z hovězích kostí
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2709 kcal
 - Sacharidy 11 g
 - Tuky 274 g
 - Sodík 783 mg
 - Bílkoviny 43 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 312.6 mg
 - Draslík 906.7 mg
 - Vláknina 3566.4 mg
 - Vitamín A 3566.4 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13.8 mg
 - Vitamín E 3.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 68.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omytou plec bez kostí nakrájíme na kousky. Slaninu nakrájenou na kostičky osmahneme na oleji dosklovita, přidáme jemně nakrájenou cibuli a osmahneme ji do světlehněda. Nakonec osmahneme osolené a opepřené kousky masa. Přisypeme papriku, majoránku, tymián, přidáme citronovou kůru i šťávu a nasekané kapary. Vše podlijeme vínem a pod pokličkou dusíme do poloměkka.
 - 
                                2
Když je šťáva téměř vysmahlá, zaprášíme ji moukou, přidáme kyselou smetanu a tolik vývaru, aby vznikla přiměřeně hustá omáčka. Maso dusíme pod pokličkou doměkka.
 - 
                                3
Podáváme s houskovými knedlíky.