Jelení kýta s brusinkami
Suroviny
- 500 ml Zvěřinový vývar
 - 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 3 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 5 ks Mrkev kořen
 - 0.5 hrst Brusinky
 - 1 špetka Tymián sušený
 - 2 špetka Petržel kudrnka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 l Víno červené
 - 1 kg Jelení kýta
 - 1 balení Protlak rajčatový
 - 0.03 šálek Olej stolní
 - 1 polévková lžíce Med včelí
 - 2 polévková lžíce Hladká mouka pšeničná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 912 kcal
 - Sacharidy 37 g
 - Tuky 457 g
 - Sodík 1203 mg
 - Bílkoviny 79 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 251.1 mg
 - Draslík 1414.9 mg
 - Vláknina 14002.9 mg
 - Vitamín A 14002.9 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.9 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu rozehřejeme na 220°C. Maso osolíme, opepříme a na rozehřátém oleji zprudka opečeme. Následně vložíme do pekáče a pečeme 30 minut.
 - 
                                2
Cibuli, mrkev a petržel nakrájíme, přidáme tymián, bobkový list a rajčatový protlak. Tuto směs přidáme k masu.
 - 
                                3
Po opečení zeleniny zalijeme červeným vínem, přikryjme pokličkou a necháme péct další hodinu.
 - 
                                4
Vypečenou šťávu zalijeme zvěřinovým vývarem, zahustíme moukou a propasírujeme.
 - 
                                5
Maso potřeme medem a necháme ještě pár minut péct.
 - 
                                6
Smetanu ušleháme a vmícháme do ní brusinky, vzniklou brusinkovou pěnu podáváme k masu.