Řízky z jelení kýty na víně
Suroviny
- 30 g Cibule
 - 20 g Olej rostlinný
 - 10 g Slanina vepřová
 - 20 g Celer bulvový
 - 20 g Petržel kořen
 - 200 g Jelení maso
 - 10 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 20 g Mrkev kořen
 - 200 ml Voda pitná
 - 2 kávová lžička Cukr krupice
 - 2 kávová lžička Ocet kvasný lihový
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Knedlík kynutý
 - 1 ks Skořice celá
 - 1 ks Hřebíček
 - 0.5 ks Citrony
 - 1 dl Víno bílé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 467 kcal
 - Sacharidy 50 g
 - Tuky 39 g
 - Sodík 311 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 94.9 mg
 - Draslík 592.6 mg
 - Vláknina 27000 mg
 - Vitamín A 27000 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 34.9 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky, kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky.
 - 
                                2
Jelení řízky z kýty naklepeme, osolíme a na rozpáleném oleji z obou stran orestujeme. Poté přendáme na talíř. Na olej vsypeme slaninu s cibulí a restujeme, dokud nezrůžoví. Poté přimícháme nakrájenou zeleninu, orestované řízky, koření, kůru z půlky citronu, mírně podlijeme a pod poklicí dusíme, dokud není maso měkké, občas zamícháme a podle potřeby podlijeme. Poté maso vyjmeme, do omáčky zašleháme mouku, přidáme víno a podle chuti ocet a cukr. Omáčku řádně provaříme a propasírujeme. Do omáčky vrátíme maso, prohřejeme a hned podáváme s knedlíky.