Jelení závitky se slaninou
Suroviny
- 150 g Anglická slanina
 - 160 g Cibule
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 90 g Okurky nakládané
 - 600 g Rýže dušená
 - 250 g Smetana 16% (pochoutková)
 - 10 g Sůl
 - 2 g Pepř černý mletý
 - 1 g Tymián sušený
 - 120 g Hořčice kremžská
 - 900 g Jelení kýta
 - 2 ks Masox
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 706 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 1908 mg
 - Bílkoviny 53 g
 - Uhlovodany 27 g
 - Cholesterol 174.8 mg
 - Draslík 732.6 mg
 - Vláknina 4196.7 mg
 - Vitamín A 4196.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.2 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 19.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Maso z odblaněné jelení kýty nakrájíme na plátky a důkladně rozklepeme. Cibuli nakrájíme nadrobno, anglickou slaninu na tenké plátky, kyselé okurky také na plátky. Každý plátek masa z jedné strany pomažeme kremžskou hořčicí, poklademe plátky slaniny, na ně položíme po jednom plátku okurky, maso zabalíme do závitků, ovážeme nití, osolíme, opepříme a lehce obalíme v hladké mouce.
 - 
                                2
V pánvi rozpustíme máslo, přiložíme závitky a osmažíme po obvodu dorůžova. Závitky přendáme do pekáčku, na zbylém másle v pánvi osmahneme cibuli a přidáme k masu. Podlijeme vodou, přihodíme dvě kostky masoxu, okořeníme jalovcem, tymiánem, pekáček dáme do trouby a pečeme téměř doměkka. Nakonec přimícháme smetanu a dopečeme.
 - 
                                3
Závitky rozdělíme na talíře, doplníme dušenou rýží a přelijeme smetanovou omáčkou.