Jelení guláš na houbách
Suroviny
- 175 g Slanina vepřová
 - 800 g Jelení maso
 - 400 g Opěnka měnlivá
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Majoránka
 - 2 ks Cibule
 - 0.75 l Vývar zeleninový
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
 - 2 polévková lžíce Calvados
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 629 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 1541 mg
 - Bílkoviny 56 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 210.8 mg
 - Draslík 1060.9 mg
 - Vláknina 5371.3 mg
 - Vitamín A 5371.3 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 15 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Maso opláchneme a necháme oschnout. Špek nakrájíme na drobné kostičky, osmažíme na větší pánvi, vyjmeme a odložíme. Maso následně prudce osmažíme v tuku ze špeku. Cibuli zbavíme slupek, nakrájíme na kolečka, přidáme je k masu a necháme smažit 1 minutu. Následně zalijeme vývarem a podusíme na mírném ohni zhruba 1 hodinu.
 - 
                                2
Zatímco se dusí maso, opláchneme majoránku, necháme ji oschnout, několik lístků odložíme a zbytek nasekáme nadrobno. Houby pečlivě očistíme a osmahneme na přepuštěném másle. Vše poté společně se špekem zamícháme do guláše.
 - 
                                3
Mouku zamícháme s trochou vody a zahustíme guláš. Guláš důkladně vaříme 5 minut, občas zamícháme, podle chuti osolíme a opepříme. Přilijeme zakysanou smetanu a calvados a pečlivě zamícháme. Nalijeme do talířů, ozdobíme majoránkou a podáváme.