Jelení řízky na víně se zeleninou
Suroviny
- 600 g Jelení kýta
 - 80 g Mrkev kořen
 - 80 g Petržel kořen
 - 80 g Celer bulvový
 - 300 g Rajčata
 - 40 g Mouka pšeničná hladká
 - 150 ml Víno červené
 - 400 ml Vývar zeleninový
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Bobkový list
 - 3 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.5 polévková lžíce Paprika mletá sladká
 - 1 polévková lžíce Vepřové sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 402 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 7 g
 - Sodík 1313 mg
 - Bílkoviny 50 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 118.8 mg
 - Draslík 1180.8 mg
 - Vláknina 8223.1 mg
 - Vitamín A 8223.1 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 48 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jelení kýtu odblaníme, rozkrájíme na řízky, osolíme a opepříme. Cibuli pokrájíme nadrobno. Očištěnou kořenovou zeleninu krájíme na nudličky. Spařená rajčata oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a odstraníme semínka. Česnek rozdrtíme, bazalkové listy a petrželovou nať nasekáme nadrobno.
 - 
                                2
Řízky obalíme v mouce, z obou stran smažíme na sádle do zlatova. Usmažené řízky vyjmeme a držíme v teple. Ve výpeku zpěníme cibuli s česnekem, přisypeme mletou papriku a chvilku zarestujeme. Poté k cibuli vrátíme řízky, zalijeme vínem, vývarem, přidáme bobkové listy a dusíme. Když je maso téměř měkké, vmícháme kořenovou zeleninu a dodusíme. Na závěr přidáme rajčata i bazalku.
 - 
                                3
Řízky podáváme polité omáčkou a posypané petrželovou natí.