Koroptve pečené se slaninou a šalvějí
Suroviny
- 170 ml Vývar drůbeží
 - 1.5 kávová lžička Balsamico ocet
 - 2 kávová lžička Želé rybízové
 - 1 ks Citrony
 - 16 ks Šalvěj čerstvá
 - 4 ks Koroptev
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 8 plátek Anglická slanina
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 4 polévková lžíce Víno červené
 - 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1907 kcal
 - Sacharidy 14 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 210 mg
 - Bílkoviny 347 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 7.4 mg
 - Draslík 96.9 mg
 - Vláknina 5613.8 mg
 - Vitamín A 5613.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 20.5 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nachystáme si 4 koroptve připravené k pečení, dovnitř každé vložíme 1/4 citronu, 2 lístky čerstvé nebo 1 špetku sušené šalvěje. Osolíme, opepříme, obalíme 2 plátky sušené slaniny se 2 lístky šalvěje nebo 1 špetkou sušené šalvěje; po vložení do pekáče pokapeme olivovým olejem. Nezakryté pečeme 30-35 minut, troubu předehřejeme na 220°C, v průběhu pečení 1x nebo 2x podlijeme. Měkké upečené koroptve udržujeme v teple v jiné nádobě.
 - 
                                2
Vypečenou šťávu použijeme na omáčku; přelijeme ji do kastrůlku, přilijeme drůbeží vývar, červené nebo bílé víno a 7 minut rychle vaříme, omáčka se svaří na polovinu, stále mícháme. Potom přidáme 1 lžičku rosolu z červeného rybízu, vaříme 2-3 minuty, přimícháme zbylý rosol, balzamikový ocet a dochutíme. Stáhneme z plamene a postupně vmícháme studené máslo, aby se rozpustilo.
 - 
                                3
Koroptve podáváme s omáčkou ozdobené lístky šalvěje.