Křepelčí bujon s uzenou krůtou
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
 - 200 g Mrkev kořen
 - 150 g Pórek
 - 200 g Kuřecí křídla
 - 150 g Petržel kořen
 - 100 g Výhonky Alfalfa - vojtěškové klíčky
 - 100 g Prsa krůtí uzená
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Jalovec
 - 2 špetka Nové koření mleté
 - 2 špetka Hřebíček mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 7 dl Voda pitná
 - 5 dl Víno portské
 - 0.5 dl Víno madeira
 - 0.5 dl Rakytníková šťáva
 - 1 kg Křepelka
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 0.5 polévková lžíce Řeřicha
 - 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 953 kcal
 - Sacharidy 52 g
 - Tuky 146 g
 - Sodík 483 mg
 - Bílkoviny 76 g
 - Uhlovodany 47 g
 - Cholesterol 225.5 mg
 - Draslík 1285.3 mg
 - Vláknina 18636.1 mg
 - Vitamín A 18636.1 mg
 - Vitamín B6 1.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 103.3 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 27.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Uzená krůtí prsa nakrájíme na proužky. Klíčky alfalfa (klíčky vojtěšky) spolu s masem zamícháme do 1 litru studeného křepelčího bujonu.
 - 
                                2
Omytou řeřichu drobně pokrájíme, bujon dosolíme podle chuti a podáváme.
 - 
                                3
Křepelčí studený bujon [29586]:
 - 
                                4
Očištěnou a omytou křepelku rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omytá kuřecí křídla. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel, pórek a cibuli pokrájíme na kousky a v pánvi zeleninu podusíme na másle přibližně 10 minut, pak ji přiložíme k masu, zalijeme 7 dl vody a 5 dl portského vína.
 - 
                                5
Přidáme omytou nať petržele a celeru, větvičky svážeme, 4 ks jalovce, 1 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Když vývar přijde k varu, teplotu zmírníme a pod pokličkou musí vývar jen probublávat 1 hodinu.
 - 
                                6
Vývar scedíme a když vychladne, dáme do chladničky. Z vývaru posbíráme ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon.
 - 
                                7
Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
 - 
                                8
Do studeného bujonu přidáme 0.5 dl Madeiry a 0.5 dl rakytníkové šťávy. Dochutíme solí, mletým hřebíčkem, mletým novým kořením a podáváme.