Ovocný bujon se sněhovými pusinkami
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
 - 200 g Mrkev kořen
 - 150 g Pórek
 - 200 g Kuřecí křídla
 - 150 g Petržel kořen
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Grapefruity
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Jalovec
 - 1 špetka Sůl
 - 2 špetka Nové koření mleté
 - 1 špetka Tymián sušený
 - 2 špetka Hřebíček mletý
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 2 stroužek Česnek
 - 7 dl Voda pitná
 - 5 dl Víno portské
 - 0.5 dl Víno madeira
 - 0.5 dl Rakytníková šťáva
 - 1 kg Křepelka
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 683 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 98 g
 - Sodík 386 mg
 - Bílkoviny 50 g
 - Uhlovodany 42 g
 - Cholesterol 232.1 mg
 - Draslík 1007.2 mg
 - Vláknina 15054.2 mg
 - Vitamín A 15054.2 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 99.7 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
2 vejce rozklepneme a opatrně rozdělíme bílky a žloutky zvlášť, každé do jiné misky.
 - 
                                2
Grapefruit oloupeme, rozdělíme na dílky, ze kterých sloupneme hořkou bílou blanku. Z oloupaných dílků dužinu vidličkou v misce rozmačkáme a smícháme ji s rozšlehanými 2 žloutky, s 2 lžícemi citronové šťávy, 1 špetkou soli, 1 špetkou pepře a ovocnou směs vmícháme do 1 litru horkého bujonu. Vaříme přibližně 4 minuty.
 - 
                                3
Mezitím si vyšleháme tuhý sníh ze 2 bílků se špetkou tymiánu. Lžicí vykrajujeme pusinky a opatrně je poklademe do horkého vývaru, který
 - 
                                4
rozdělíme do polévkových zapékacích misek a dáme je do předem vyhřáté trouby na 200°C zapéct.
 - 
                                5
Bujon s pusinkami zapékáme přibližně 5-7 minut a podáváme.
 - 
                                6
Křepelčí studený bujon [29586]:
 - 
                                7
Očištěnou a omytou křepelku rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omytá kuřecí křídla. Očištěnou a omytou zeleninu: Mrkev celer, petržel, pórek a cibuli pokrájíme na kousky a v pánvi zeleninu podusíme na másle přibližně 10 minut, pak ji přiložíme k masu, zalijeme 7 dl vody a 5 dl portského vína.
 - 
                                8
Přidáme 4 ks jalovce, 1 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Když vývar přijde k varu, teplotu zmírníme a pod pokličkou musí vývar jen probublávat 1 hodinu.
 - 
                                9
Vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do chladničky. Z vývaru posbíráme ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon.
 - 
                                10
Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
 - 
                                11
Do studeného bujonu přidáme 0,5 dl Madeiry a 0,5 dl rakytníkové šťávy. Dochutíme solí, mletým hřebíčkem, mletým novým kořením a podáváme.