Přírodní srnčí hřbet
Suroviny
- 150 g Slanina vepřová
 - 20 g Petržel - nať
 - 3 g Nové koření celé
 - 850 g Srnčí hřbet
 - 6 ml Pomerančová šťáva
 - 80 ml Olej slunečnicový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Divoké koření celé
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Celer řapíkatý
 - 1 ks Petržel kořen
 - 6 plátek Pomeranče
 - 1 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 439 kcal
 - Sacharidy 6 g
 - Tuky 87 g
 - Sodík 364 mg
 - Bílkoviny 36 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 17 mg
 - Draslík 264.1 mg
 - Vláknina 4429.7 mg
 - Vitamín A 4429.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 42 mg
 - Vitamín E 5.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Srnčí hřbet odblaníme, omyjeme, potřeme 1/2 lžičky soli a prošpikujeme slaninou. Oloupanou, na kolečka nakrájenou cibuli osmahneme v hrnci na rozpáleném oleji dozlatova. Vložíme připravený hřbet, zprudka ho ze všech stran opečeme. Přidáme očištěnou, na kolečka nakrájenou petržel a mrkev. Celer oloupeme, nakrájíme na malé kostky, které přidáme do hrnce. Vložíme nové koření a divoké koření. Vše zalijeme 5 dl vody a pod pokličkou v nahřáté troubě dusíme doměkka. Po dobu dušení maso občas polijeme vlastní šťávou. Měkké maso vyndáme z hrnce, necháme chvilku odpočinout a nakrájíme ho na plátky.
 - 
                                2
Vypečenou šťávu vydusíme do tuku, zalijeme 2 dl teplé vody a za častého míchání vaříme do oddělení tuku od šťávy. Hotovou šťávu přecedíme, vrátíme do hrnce, dochutíme zbylou solí, pomerančovou šťávou, přidáme drobně nasekanou petrželovou nať a odstavíme z ohně.
 - 
                                3
Měkké a nakrájené maso pokládáme na jednotlivé talíře. Každou porci masa přelijeme teplou šťávou a ozdobíme plátkem pomeranče.