Losos s citrusy, chřestem a fenyklovým rizotem
Suroviny
- 400 g Losos obecný
 - 150 g Rýže loupaná
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 300 g Chřest zelený
 - 100 ml Víno bílé
 - 350 ml Vývar zeleninový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 0.5 ks Fenykl čerstvý
 - 2 stroužek Česnek
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 - 3 polévková lžíce Šťáva z růžových grepů
 - 1 polévková lžíce Med včelí
 - 3 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 3 polévková lžíce Pomerančová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1006 kcal
 - Sacharidy 104 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 1376 mg
 - Bílkoviny 54 g
 - Uhlovodany 104 g
 - Cholesterol 131.2 mg
 - Draslík 1326.5 mg
 - Vláknina 12517 mg
 - Vitamín A 12517 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 34.9 mg
 - Vitamín E 2.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 26.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve zprudka a krátce opečeme kůží dolů lososa na olivovém oleji, podlijeme šťávou z citrusů, vmícháme med, osolíme šťávu i lososa a šťávu necháme vydusit na sirupovou konzistenci. Během smažení přeléváme lososa šťávou.
 - 
                                2
Vedle v pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme rýži, orestujeme a zalijeme vínem. Stále mícháme a doléváme vývar. Jakmile rýže vstřebá dolitý vývar, přilijeme další část vývaru a čekáme, až rýže změkne. Poté jí osolíme, vmícháme máslo a na tenké nudličky nakrájený fenykl.
 - 
                                3
Dále si připravíme chřest. Očištěný chřest vložíme do vyšší pánve nebo hrnce s vařící vodou, kterou ochutíme citronovou šťávou a solí a 3-4 minuty povaříme, aby byl měkký, scedíme a na talíři podáváme s kouskem másla.
 - 
                                4
Porci lososa podáváme na kopečku fenyklové rýže se šťávou a chřestem politým máslem.