Medovníčky s citronovou polevou
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 150 g Med včelí
 - 25 g Ořechy vlašské
 - 25 g Tuk
 - 3 g Skořice mletá
 - 3 g Hřebíček
 - 250 g Cukr moučkový
 - 3 g Anýz mletý
 - 20 g Soda jedlá
 - 200 g Poleva citronová
 - 650 g Mouka pšeničná hladká
 - 70 ml Mléko polotučné
 - 30 ml Rum
 - 1 ks Vaječný bílek slepičí
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 3 ks Vejce slepičí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 575 kcal
 - Sacharidy 98 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 631 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 50 g
 - Cholesterol 119.7 mg
 - Draslík 61.4 mg
 - Vláknina 1006.4 mg
 - Vitamín A 1006.4 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.4 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy nasypeme mouku, přidáme med, cukr, rozpuštěné máslo, vejce, žloutek, okořeníme mletým anýzem, hřebíčkem, skořicí, přisypeme jedlou sodu, přilijeme mléko a trochu rumu. Promícháme a vypracujeme těsto. Necháme chvíli uležet, prohněteme, vyválíme na středně silný plát, ze kterého tvořítky vykrajujeme různé tvary. Plech vymažeme tukem, vyskládáme na něj medovníčky, potřeme bílkem, posypeme drcenými ořechy a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při střední teplotě asi 20 až 25 minut.
 - 
                                2
Upečené medovníčky potřeme citronovou polevou a dáme do lednice ztuhnout.
 - 
                                3
Vychlazené medovníčky upravíme na servírovací mísu a podáváme.