Rajčatový salát s hruškami, švestkami a omáčkou s meruňek a medu
Suroviny
- 50 g Maliny
 - 100 ml Džus broskvový
 - 100 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Sezam - semena
 - 4 ks Meruňky
 - 2 ks Ořechy vlašské
 - 1 ks Pomeranče
 - 2 ks Rajčata
 - 2 ks Švestky
 - 2 ks Bazalka
 - 0.25 ks Chilli paprička
 - 2 ks Hrušky
 - 2 ks Ryngle
 - 2 ks Máta
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Kari koření
 - 1 špetka Koriandr mletý
 - 2 polévková lžíce Med včelí
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 504 kcal
 - Sacharidy 42 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 67 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 42 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 745.6 mg
 - Vláknina 19958.3 mg
 - Vitamín A 19958.3 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 49.1 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zralé meruňky důkladně omyjeme, odstraníme pecky, dužinu pokrájíme na malé kousky. Přemístíme do kastrůlku, přidáme kousek chilli papričky, mletý koriandr, 100 ml vody, přivedeme k varu a přibližně 10 - 15 minut povaříme. Poté papričku vyjmeme a meruňky v mixéru rozmixujeme do hladké konzistence.
 - 
                                2
Broskvový džus rozmícháme s medem, vlime do pánve a necháme zredukovat na polovinu množství. Přisypeme na jemno nastrouhané ořechy, přidáme meruňky, propasírované přes husté síto.
 - 
                                3
Rajčata opláchneme, očistíme, rozkrojíme podélně, poté ještě na malé klínky. V misce je promícháem s olivovým olejem, ochutíme solí a pepřem. Hrušky omyjeme, rozpůlíme, odstraníme jádřince, i se slupkou je pokrájíme na plátky široké cca 0,5 cm. Ty znovu překrájíme na klínky. Švestky i blumy omyjeme a nařízneme tak, abychom mohli vyjmout pecky. Pokrájíme je na tenké plátky a smícháme s hruškami, sezamem, šťávou vymačkanou z pomeranče i kari kořením. Bazalkové listy a lístky citronové máty naporcujeme ostrým nožem na tenkou slámu.
 - 
                                4
Do středu každého talíře naaranžujeme směs švestek, blum a hrušek, přidáme rajčata, doplníme čerstvými malinami, posypeme bylinkami, zakápneme džusem z ovoce. Dokola salát přelijeme meruňkovo-medovou omáčkou, ihned podáváme.