Schovaný jablečný koláč
Suroviny
- 230 g Máslo čerstvé
 - 250 g Cukr moučkový
 - 420 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 20 g Cukr vanilka
 - 30 g Strouhanka
 - 500 g Jablka
 - 200 g Ořechy vlašské
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 5 polévková lžíce Cukr krupice
 - 4 polévková lžíce Med včelí
 - 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 560 kcal
 - Sacharidy 69 g
 - Tuky 29 g
 - Sodík 22 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 44 g
 - Cholesterol 115.6 mg
 - Draslík 133.2 mg
 - Vláknina 6225.8 mg
 - Vitamín A 6225.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.5 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 22.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do misky vložíme na kousky pokrájené, při pokojové teplotě změklé máslo. Přisypeme cukr, mouku, žloutky, vanilkový cukr a jemně nastrouhanou citrónovou kůru. Vše dohromady dobře promísíme na hladké těsto, které se nelepí na ruce ani na stěny misky. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut do ledničky.
 - 
                                2
Poé těsto rozdělíme na dvě poloviny a rozválíme na velikost kruhové pečící formy. Spodní těsto rozválíme větší, aby nám okraje těsta pokryly stěny formy nejméně do půlky.
 - 
                                3
Spodní část posypeme strouhankou, naskládáme na ni oloupaná, na tenké plátky rozkrájená jablka a pomleté ořechy, smíchané s cukrem. Vše polijeme medem. Na ořechy opět naskládáme jablečné plátky a přiklopíme druhým rozváleným dílem těsta. Povrch těsta propícháme vidličkou.
 - 
                                4
Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby, při 170 stupních pečeme 40 - 45 minut. Upečený koláč po vytažení z trouby necháme vychladnout ve formě. Poté krájíme na úhledné trojúhelníkové porce. Pokládáme je na jednotlivé dezertní talířky, posypeme zbylým moučkovým cukrem a podáváme.