Ořechové taštičky s medem
Suroviny
- 500 g Brambory
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 60 g Mouka pšeničná celozrnná
 - 250 g Mouka polohrubá
 - 120 g Ořechy vlašské
 - 40 g Cukr vanilka
 - 70 g Ořechy vlašské
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Sůl
 - 3 l Voda pitná
 - 3 l Voda pitná
 - 1 dl Mléko plnotučné
 - 2 polévková lžíce Med včelí
 - 4 polévková lžíce Med včelí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 705 kcal
 - Sacharidy 76 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 141 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 68 g
 - Cholesterol 68.6 mg
 - Draslík 551.4 mg
 - Vláknina 13385.3 mg
 - Vitamín A 13385.3 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 131.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory se slupkou (které jsme uvařili do měkka v hrnci s osolenou vodou) scedíme a necháme vychladnout. Oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle na moukou posypaný vál. Uprostřed uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce a vložíme při pokojové teplotě změklé máslo. Přisypeme celozrnnou i polohrubou mouku a špetku soli. Rukou vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Rozválíme na velký plát, silný 4 mm, nakrájíme na čtverce o průměru 8 mm.
 - 
                                2
Do kastrůlku vlijeme mléko, přisypeme pomleté ořechy, vanilkový cukr, med. Nakonec vložíme sušené ovoce a přivedeme k varu. Náplň necháme vychladnout.
 - 
                                3
Vychladlou náplň pomoci lžičky klademe do středu každého čtverce těsta. Těsto přeložíme do trojúhelníku, rohy důkladně přimáčkneme k sobě a slepíme je.
 - 
                                4
Připravené taštičky vložíme do vroucí, osolené vody,povaříme 6 - 8 minut, aby vyplavaly na hladinu. Scedíme, propláchneme tekoucí vodou, necháme okapat a vložíme do vhodné misky. Podle porcí taštičky rozdělíme na jednotlivé talíře. Každou porci posypeme pomletými ořechy, polijeme medem a rozpuštěným, teplým máslem, následně podáváme.