Perníčky z tmavé žitné mouky
Suroviny
- 250 g Penam žitná mouka tmavá chlebová
 - 100 g Čokoláda na vaření
 - 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 g Cukr moučkový
 - 100 ml Mléko plnotučné
 - 1 kávová lžička Soda jedlá
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 3 polévková lžíce Med včelí
 - 1 polévková lžíce Rum
 - 2 polévková lžíce Koření perníkové
 - 1 polévková lžíce Kakao - prášek
 - 2 polévková lžíce Káva turecká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 298 kcal
 - Sacharidy 55 g
 - Tuky 6 g
 - Sodík 89 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 36 g
 - Cholesterol 99.1 mg
 - Draslík 42.9 mg
 - Vláknina 3201.4 mg
 - Vitamín A 3201.4 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 62.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse smícháme žitnou tmavou mouku, hladkou mouku, moučkový cukr, perníkové koření, kakao a jedlou sodu.
 - 
                                2
V kastrůlku v troše ohřátého mléka rozpustíme med, přidáme vejce, rum a silnou kávu. Vlijeme do mísy k suchým surovinám a vypracujeme vláčné těsto.
 - 
                                3
Dobře propracované těsto necháme odpočinout v chladu nejlépe do druhého dne.
 - 
                                4
Těsto rozválíme na plát a vykrajujeme různé tvary perníčků. Před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem.
 - 
                                5
Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 10 minut.
 - 
                                6
Po vychladnutí perníčky máčíme v čokoládě a zdobíme podle vlastní fantazie.