Restované marinované krevety s kuskusem
Suroviny
- 100 g Krevety tygří - loupané
 - 100 g Kuskus
 - 175 ml Vývar zeleninový
 - 1 kávová lžička Olej chilli
 - 1 ks Avokádo
 - 6 ks Rajčata Cherry
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Zázvor mletý
 - 2 polévková lžíce Med včelí
 - 0.5 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Limetková šťáva
 - 0.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 0.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 560 kcal
 - Sacharidy 75 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 702 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 73 g
 - Cholesterol 54.1 mg
 - Draslík 923.7 mg
 - Vláknina 21706 mg
 - Vitamín A 21706 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 37.4 mg
 - Vitamín E 2.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve si připravíme marinádu pro krevetky: do mísy dáme 1/2 lžíce olivového oleje, 1 lžičku chilli oleje, 2 lžíce tekutého medu, 1 lžíci limetkové šťávy a 2 špetky mletého zázvoru. Vše dobře promícháme.
 - 
                                2
Zralé avokádo omyjeme, rozkrojíme, odstraníme pecku, oloupeme ho a pokrájíme na malé kostičky. Omytá cherry rajčátka rozkrájíme na poloviny a odložíme je do misky.
 - 
                                3
Zmrazené vyloupené krevetky bez střívka vyndáme z lednice přibližně 20 minut před přípravou. Necháme je povolit v pokojové teplotě, pak je v sítu dobře promyjeme pod tekoucí vodou, necháme okapat a osušíme je. Poté je vložíme do marinády, promícháme je tak, aby se celé marinádou obalily. Pak je necháme v chladu odležet 10-15 minut.
 - 
                                4
Chvíli předtím, než začneme restovat krevetky, připravíme si kuskus: v hrnci rozehřejeme 1/2 lžíce oleje, přisypeme 100g kuskusu a směs důkladně promícháme, až se zrníčka obalí olejem. Pak kuskus zalijeme vroucím zeleninovým vývarem (přesně 175ml) promícháme a necháme ho pod poklicí 5 minut nabobtnat. Poté do kuskusu přimícháme pokrájené avokádo.
 - 
                                5
V pořádně rozehřáté pánvi rozpálíme olivový olej, který rozetřeme po celém dnu. Poklademe na ně marinované krevetky tak, aby se vzájemně nepřekrývaly. Krevetky restujeme z jedné strany po 2-3 minutách, jakmile spodní strana krevetek zrůžoví, všechny obrátíme a restujeme je z druhé strany dorůžova. Hotové krevetky mají krásně růžovou, až oranžovou barvu, maso je jasně bílé, nesmí být průhledné. Pánev s krevetkami odstavíme z plotny, podle chuti je dosolíme.
 - 
                                6
Na talíře dáme porce kuskusu, obložíme ho krevetkami, rozkrájenými rajčátky a hned servírujeme.