Vařené brambory - sedm šťouchů do kucmochu
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 452 kcal
 - Sacharidy 34 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 229 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 34 g
 - Cholesterol 36 mg
 - Draslík 766.7 mg
 - Vláknina 15722 mg
 - Vitamín A 15722 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17.1 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 39.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mák jemně pomeleme, odložíme do misky a smícháme s moučkovým cukrem.
 - 
                                2
Oloupané a omyté brambory pokrájíme, dáme je do hrnce s osolenou vodou a uvaříme je téměř doměkka (vaříme 15 minut). Pak brambory scedíme tak, že z nich jen odlijeme a zachytíme 1/2 vývaru. Druhou stranou vařečky do brambor uděláme "sedm šťouchů do kucmochu", tzn.: brambory si setřeseme a uděláme do nich díry. Do těchto otvorů nasypeme polohrubou mouku tak, že otvory budou zasypány a brambory lehce posypané. Hrnec zakryjeme pokličkou a dáme ho na plotnu s velmi nízkou teplotou. Takto je necháme pařit ještě 20 minut, pak brambory vyšleháme na kaši. Pokud je tato kaše "kucmoch" hustá, zředíme ji vývarem z brambor.
 - 
                                3
Polévkovou lžící, namočenou v másle, vykrajujeme noky, pokládáme na talíře, posypeme mákem smíchaným s cukrem, každou porci polijeme rozpuštěným máslem, a podáváme.