Janovský dort s citronovou polevou
Suroviny
- 200 g Džem meruňkový
 - 50 g Mandle
 - 280 g Máslo čerstvé
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 280 g Mouka pšeničná hrubá
 - 20 g Mouka pšeničná hrubá
 - 10 g Vaječný žloutek slepičí
 - 10 g Citronová kůra
 - 280 g Cukr moučkový
 - 100 g Cukr moučkový
 - 130 g Poleva citronová
 - 200 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Mouka pšeničná hrubá
 - 10 ks Vaječný bílek slepičí
 - 5 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Vanilka mletá
 - 0.0625 l Smetana čerstvá ke šlehání
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 900 kcal
 - Sacharidy 105 g
 - Tuky 49 g
 - Sodík 132 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 60 g
 - Cholesterol 296.3 mg
 - Draslík 150.3 mg
 - Vláknina 3596 mg
 - Vitamín A 3596 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.6 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 46.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse smícháme cukr se žloutky, strouhanou citronovou kůrou a vanilkou a třeme cca 45 minut. Za stálého míchání přidáváme postupně rozpuštěné máslo, tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku.
 - 
                                2
Těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a pečeme v troubě cca 45 minut.
 - 
                                3
Mezitím si připravíme krém - v nerezové míse rozmícháme žloutky ve smetaně, do hrnce si nalijeme vodu a přivedeme ji k varu. Do hrnce vložíme misku a ve vodní lázni mícháme do zhoustnutí. Pak přidáme mouku, cukr, máslo a znovu mícháme. Odstavíme a necháme vychladnout. Nakonec do krému přidáme na nudličky nakrájené mandle.
 - 
                                4
Upečený dort dvakrát rozřízneme, potřeme džemem a krémem, složíme na sebe a zatížíme. Poté přelijeme rozpuštěnou citronovou polevou, necháme ztuhnout a podáváme.