Lasagne s bašemalovou omáčkou a lososem
Suroviny
- 600 g Losos obecný
 - 2 g Máslo čerstvé
 - 350 g Mouka pšeničná hladká
 - 300 ml Mléko polotučné
 - 5 ml Sůl
 - 5 ml Pepř černý mletý
 - 250 ml Vývar rybí
 - 60 ml Sýr Čedar
 - 5 ml Fenyklová semínka
 - 0.5 ks Cibule
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 3 ks Petržel - nať
 - 1 ks Bobkový list
 - 5 ks Pepř černý celý
 - 1 ks Muškátový květ
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 538 kcal
 - Sacharidy 70 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 643 mg
 - Bílkoviny 39 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 190.6 mg
 - Draslík 868.3 mg
 - Vláknina 19689.5 mg
 - Vitamín A 19689.5 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.2 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Smícháme mouku, špetku soli a vejce. Těsto zpracujeme, poté necháme 30 minut odpočívat. Následně vyválíme na tenké plátky lasagne.
 - 
                                2
Těstoviny s vodou ohřejeme 1 minutu, přidáme špetku soli. Po vyjmutí těstoviny poskládáme na utěrku, aby oschly, nesmějí se však překrývat. Lososa vykostíme a nakrájíme na tenké pruhy.
 - 
                                3
V hrnci smícháme dohromady mléko, nadrobno rozkrájenou cibuli, muškátový květ, stonky petržele, zrnka celého pepře a bobkový list, poté pozvolna přivedeme k varu. Na mírném ohni necháme vařit zhruba 10 minut.
 - 
                                4
Na pánvi rozpustíme máslo, smícháme s moukou a za stálého míchání povaříme zhruba 10 minut. Po uvaření přilijeme do směsi mléko.
 - 
                                5
Omáčku pozvolna zahříváme a stále mícháme, dokud se nezačne vařit. Nadále na mírném mírném ohni lehce vaříme ještě 3 minuty. Dochutíme solí a pepřem.
 - 
                                6
Dno zapékací mísy vymažeme máslem a poklademe plátky lasagní, na které nalijeme omáčku, zasypeme fenyklovými semínky, přidáme lososa, podle chuti osolíme a opepříme. Tento proces dále střídáme, až položíme poslední plátek lasagne. Celou mísu zalijeme rybím vývarem a posypeme sýrem.
 - 
                                7
Troubu předehřejeme na 200°C a pečeme zhruba 30 minut, dokud se vývar téměř nevypaří. Sýr by se měl zbarvit do zlatohněda. Podáváme horké.