Datlový koláč s ořechy
Suroviny
- 90 g Máslo čerstvé
 - 150 g Cukr krupice
 - 175 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 175 g Datle
 - 90 g Ořechy vlašské
 - 125 g Máslo čerstvé
 - 175 g Cukr krupice
 - 60 g Ořechy vlašské
 - 175 ml Voda pitná
 - 60 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 polévková lžíce Káva instantní
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 663 kcal
 - Sacharidy 76 g
 - Tuky 39 g
 - Sodík 23 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 60 g
 - Cholesterol 101.8 mg
 - Draslík 302.5 mg
 - Vláknina 6832.9 mg
 - Vitamín A 6832.9 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.2 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 31 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do velké mísy dáme máslo, cukr, vejce, kávu a šleháme do pěny. Potom zamícháme mouku s práškem do pečiva.
 - 
                                2
Těsto zředíme vodou, vmícháme datle a ořechy. Směs nalijeme do vymazané formy.
 - 
                                3
Pečeme 45-50 minut v troubě předehřáté na 180 °C, až je moučník na povrchu nahnědlý a propečený.
 - 
                                4
Asi 5 minut před koncem pečení připravíme karamelovou omáčku: dáme do hrnce máslo a cukr a za stálého míchání mírně zahříváme, až se obě přísady rozpustí a cukr zkaramelizuje. Vmícháme smetanu, ořechy a všechno prohřejeme.
 - 
                                5
Koláč nakrájíme na 8 stejných čtverců, rozdělíme je na talíře a polijeme omáčkou. Ihned podáváme.