Křehký koláč s malinami, borůvkami a ostružinami
Suroviny
- 140 g Borůvky
 - 150 g Maliny
 - 120 g Máslo čerstvé
 - 120 g Cukr krupice
 - 130 g Ostružiny
 - 140 g Mouka pšeničná hladká voženílkova
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 2 kávová lžička Tresť vanilková
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2.3 dl Mléko plnotučné
 - 1.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 polévková lžíce Citronová kůra
 - 1 polévková lžíce Rum
 - 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
 - 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 508 kcal
 - Sacharidy 53 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 72 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 255 mg
 - Draslík 130.4 mg
 - Vláknina 6900.3 mg
 - Vitamín A 6900.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 15 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 260.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse si vymícháme cukr s rozšlehanými vejci a rozšlehaným žloutkem a kukuřičným škrobem (Maizena). Smetanu s mlékem pomalu zahřejeme v rendlíku se silným dnem. Když přijde k varu, odstavíme ji z plotny.
 - 
                                2
Horké mléko postupně zašleháme do připravené směsi s cukrem. Celou směs dáme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až začne směs houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny, vmícháme vanilkovou příchuť a 1 lžíci rumu. Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny.
 - 
                                3
Omyjeme si lesní ovoce: maliny, ostružiny a borůvky. Ovoce necháme okapat a oschnout.
 - 
                                4
Do větší mísy prosijeme 140 g hladké mouky se špetkou soli a 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citróonové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.
 - 
                                5
Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme s 1 lžíci nastrouhané citronové kůry. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
 - 
                                6
Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
 - 
                                7
Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pomocí pečícího papíru těsto lehce přeneseme na koláčovou formu.
 - 
                                8
Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme 10-15 minut, koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout.
 - 
                                9
Krém dáme na upečený korpus, uhladíme ho a ozdobíme lesním ovocem do kruhu tak, aby ovoce nepokrývalo celou vrstvu krému.