Olejový koláč s červenými hrozny
Suroviny
- 600 g Hroznové víno
 - 180 g Máslo čerstvé
 - 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 25 g Tuk
 - 50 g Citronová kůra
 - 15 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 270 g Cukr moučkový
 - 50 g Pomerančová kůra
 - 150 ml Mléko polotučné
 - 8 ml Tresť vanilková
 - 120 ml Olej olivový extra panenský
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl mořská
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 600 kcal
 - Sacharidy 71 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 64 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 41 g
 - Cholesterol 123.6 mg
 - Draslík 316.4 mg
 - Vláknina 5786 mg
 - Vitamín A 5786 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19.7 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na tento koláč budeme potřebovat nějakou sladkou odrůdu čeveného vína s menšími kuličkami. Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr a metlou vyšleháme. Přidáme rozpuštěné máslo, olej, vanilkovou esenci a znovu vyšleháme. Nakonec přisypeme mouku, prášek do pečiva, špetku soli, strouhanou citronovou a pomerančovou kůru a vypracujeme těsto. Necháme 10 minut uležet. Formu vymastíme tukem, do těsta přimícháme 1/3 hroznových kuliček, vložíme do formy a dáme do vyhřáté trouby péct. Po 15 minutách navrch nasypeme zbylé hroznové kuličky, koláč vrátíme do trouby a pečeme zhruba 35 minut.
 - 
                                2
Vychladlý koláč naporcujeme a podáváme.