Balkánský květákový salát
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 479 kcal
 - Sacharidy 41 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 1474 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 41 g
 - Cholesterol 16.5 mg
 - Draslík 1383.3 mg
 - Vláknina 17881.4 mg
 - Vitamín A 17881.4 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 148.5 mg
 - Vitamín E 7.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Důkladně očištěný a pod studenou vodou opláchnutý květák dáme na 20 minut vařit do hrnce s vodou. Poté scedíme, vložíme do hrnce, osolíme, zalijeme studenou vodou a povaříme do měkka. Uvařený květák scedíme, opláchneme tekoucí studenou vodou a necháme okapat. V pánvičce rozehřejeme olej, osmahneme na kolečka pokrájenou cibuli a přidáme na kolečka rozkrájená rajčata. Vložíme oloupaný, na tenké kolečka nakrájený česnek, dochutíme solí, pepřem, zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, vlijeme víno a povaříme ještě 10 minut. Následně omáčku stáhneme ze sporáku, vložíme máslo a dobře promícháme, aby se máslo rozpustilo. Podle vlastní chuti můžeme ještě dochutit solí, pepřem a citrónovou šťávou.
 - 
                                2
Oddělíme růžičky květáku nadrobno a rozdělíme je na jednotlivé talíře. Každou porci květáku polijeme připravenou omáčkou a podáváme.