Francouzská piškotová cihla
Suroviny
- 500 g Jahody zahradní
 - 55 g Máslo čerstvé
 - 120 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 120 g Cukr moučkový
 - 500 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Tresť vanilková
 - 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Čokoláda hořká
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 1 polévková lžíce Koňak vaječný
 - 0.5 polévková lžíce Olej Heliol jedlý
 - 3 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 485 kcal
 - Sacharidy 40 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 71 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 27 g
 - Cholesterol 202.9 mg
 - Draslík 150.5 mg
 - Vláknina 7911 mg
 - Vitamín A 7911 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 36.8 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dortovou formu vytřeme olejem, pečlivě dno i boky vyložíme pečícím papírem, který potřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
 - 
                                2
Čerstvé jahody omyjeme, odstraníme zelené okvětí a jahody necháme oschnout na utěrce. Troubu si předehřejeme na 180°C. Na plotnu připravíme hrnec s vodou, kterou ohřejeme. Do mísy rozklepneme vejce, které budou mít pokojovou teplotu. Pak mísu vložíme do hrnce s teplou vodou a za stálého šlehání (asi 10-12 minut) k vejcím přisypáváme postupně moučkový cukr - voda se ale nesmí vařit, vejce s cukrem vyšleháme metličkou na krém. Hrnec odstavíme z plotny, mísu vyjmeme z hrnce a do vaječného krému přimícháme vanilkový extrakt. Stále budeme krém míchat, dokud nevychladne.
 - 
                                3
Do druhé mísy prosejeme hladkou mouku se špetkou soli. Mouku pomyslně rozdělíme na třetiny. 2/3 mouky smícháme s 2/3 krému. Do zbývajícího krému přimícháme přepuštěné máslo a postupně zbylou mouku. Pak vše spojíme a dobře promíchané těsto nalijeme do připravené formy. Formu s těstem vložíme do trouby a pečeme přibližně 30-35 minut dozlatova. Když se těsto odděluje od stěny formy, bude upečené. Upečený piškot necháme vychladnout, pak odstraníme boky formy.
 - 
                                4
Připravíme si ochucenou šlehačku: smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku tak, že postupně v průběhu šlehání přidáme 3 lžíce moučkového cukru, vanilkový extrakt a vaječný likér. Šlehačka musí být tuhá.
 - 
                                5
Vychladlý piškot podélně rozřízneme. Na spodní polovinu naneseme 1/3 šlehačky, na ní poklademe na polovičky pokrájené jahody. Na jahody naneseme 2/3 šlehačky, kterou zakryjeme druhou polovinou piškotu. Povrch potřeme zbývající šlehačkou, posypeme strouhanou čokoládou a piškot odložíme do lednice na 1-2 hodiny ztuhnout.