Bábovka s mandlemi a oříšky
Suroviny
- 100 g Čokoláda hořká
 - 250 g Máslo čerstvé
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Ořechy lískové
 - 180 g Cukr krupice
 - 50 g Mandle mleté
 - 100 g Čokoláda 70% kakao
 - 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 kávová lžička Tresť vanilková
 - 4 ks Vaječný bílek slepičí
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 5 polévková lžíce Sirup Golden
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1019 kcal
 - Sacharidy 82 g
 - Tuky 71 g
 - Sodík 114 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 54 g
 - Cholesterol 304.1 mg
 - Draslík 374.2 mg
 - Vláknina 10581.3 mg
 - Vitamín A 10581.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.1 mg
 - Vitamín E 5.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 54.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu předehřejeme na 165 °C, formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
 - 
                                2
Rozinky namočíme do rumu. Čokoládu do těsta nasekáme nahrubo, mandle umeleme, oříšky nasekáme. Bílky se solí ušleháme do pevného sněhu. Mouku promícháme s kypřicím práškem, mandlemi, oříšky a čokoládou.
 - 
                                3
V míse utřeme změklé máslo s cukrem do pěny, vmícháme žloutky a alespoň 10 minut šleháme. Poté vmícháme sirup, vanilkový extrakt, okapané rozinky a směs mouky. Na závěr lehce vmícháme sníh z bílků.
 - 
                                4
Těsto vlijeme do připravené formy a v předehřáté troubě pečme 60 minut. Zda je upečená poznáme tak, že vpíchneme špejli do těsta. Pokud se nelepí, je bábovka upečená.
 - 
                                5
Upečenou bábovku necháme mírně zchladnout, poté ji opatrně vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
 - 
                                6
V mezičase rozpustíme, nejlépe ve vodní lázni, čokoládu na polevu a vychladlou bábovku jí přelijeme.